مرکزاطلاعات فنی امورگمرکی


دانشگاه مجازی گمرک(بزرگترین مرکزاطلاعات کلاسیک گمرک)

کوتاهی زیاد سازمان بنادر و دریانوردی در حق دریای خرر
نماینده رشت در گفت و گو با پورت پرس:

کوتاهی زیاد سازمان بنادر و دریانوردی در حق دریای خرر

ما به استثنای خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، در شمال کشور نیز با یک ظرفیت بزرگی با عنوان دریای خزر یا دریای کاسپین روبه رو هستیم که اقدامات خوبی در آنجا انجام نمی شود.
به گزارش مرکز اطلاعات فنی امور گمرکی،غلامعلی جعفر زاده در گفت و گو با پورت پرس با اشاره به اهمیت دریای شمال گفت: ما به استثنای خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، در شمال کشور نیز با یک ظرفیت بزرگی با عنوان دریای خزر یا دریای کاسپین روبه رو هستیم که اقدامات خوبی در آنجا انجام نمی شود.

وی در تشریح دلایل این مشکلات در دریای خزر گفت: یکی بحث استفاده از ظرفیت سوخت فسیلی و نفت کش است. کشورهای همسایه برای تمام منابع زیرزمینی ما برنامه دارند و از آنها برداشت می کنند. اما کشور ما آن طوری که باید و شاید، در این زمینه فعالیت نمی کند.

نماینده رشت با تاکید بر اینکه اصلا در شان وزارت نفت ما نیست که به بحث نفت و گاز دریای خزر ورود نکرده است گفت: یکی از درخواست های ما این است که وزارت نفت برای برداشت اندازه سهم ما از ذخایر سوختی و فسیلی دریای خزر ورود کند .

وی با تاکید بر اینکه محال است در دریای خزر نفت و گار وجود نداشته باشد  گفت: در منطقه رودسر اکتشاف نفت داشتیم، اما باز ساکت نشستیم و آنها از این ذخایر ما برداشت می کنند عین اتفاقی که در منطقه جنوب و برای عسلویه می افتد.

جعفرزاده با تاکید بر اینکه در منطقه شمال یک ظرفیت قابل توجه دریایی وجود دارد گفت: دریای خزرهم بحث گردشگری و هم بحث ترانسفر دارد که متاسفانه در این دو بخش هم کوتاهی های زیادی انجام شده که لازم است سازمان بنادر و دریانوردی و بخش خصوصی در این مورد تجدیدنظر کنند.

وی گفت: یک اتفاق تلخی که در منطقه خزر می افتد این است که تصور از دریا یعنی استفاده از ساحل زیبای آن برای مسافرینی که می خواهند تفریحات سالم مثل شنا داشته باشند که البته برای استفاده از تفریحات سالم آن هم بهره برداری درستی نمی شود و اگر هم بهره برداری می شود، ضعیف است.

نماینده رشت افزود: عمده بحث استفاده درست نکردن از دریای خزر، ورود دولت و عدم واگذاری ساحل به بخش خصوصی است. این در حالی است که می شود با استفاده از ظرفیت دریای خزر با واگذاری آن به بخش خصوصی، بهترین بهره برداری را از این دریا داشت.

وی با اعلام اینکه ایجاد طرح سالم سازی شنا توسط بخش خصوصی است نه دولتی گفت: اشکالی که وجود دارد این است که مجموعه های دولتی ساحل دریا را به تصاحب خودشان در آوردند و راه مردم را بسته اند.

جعفرزاده با یادآوری اینکه آزاد سازی ملی سواحل دریا یک طرحی بود که در سنوات قبل شروع شد گفت: متاسفانه آن هم به خوبی اجرا نشد و امروزه از ظرفیت دریاها به درستی استفاده نمی شود و دریای خزر با این همه ظرفیت رها شده است.
نظر مرکز اطلاعات فنی امور گمرکی:
این یک واقعیت است که سازمان بنادر ودریانوردی به وظایف ملی ویکسان خود در برخی
از استان های کشورعمل ننموده وشهرهای شمالی کشور را از داشتن اسکله های مهم وبندری محروم داشته است به عنوان مثال برنامه
راه اندازی اسکله وبندر تجاری در چمخاله از شهرستان های  لاهیجان و لنگرود کماکان بدون هیچگونه پیگیری به حال خود واگذاشته شده است که امید است
مردم استان گیلان این موضوع را از طریق نمایندگان خود در مجلس پیگیری کنند تا راه اندازی بندری تجاری در شرقی ترین نقطه گیلان باعث شکوفایی
شهرهای مرزنشین گیلان شود مرزی که از طریق دریا به برخی از کشورهاراه دارد


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نويسنده: علی نویدی شماره خبر: 1184 زمان: 20:0 تاريخ: چهار شنبه 28 خرداد 1393برچسب:کوتاهی زیاد سازمان بنادر و دریانوردی در حق دریای خرر , موضوع: <-CategoryName-> لينک به اين مطلب



CopyRight| 2013 , ali navidi , All Rights Reserved
Powered By a.navidi@ymail.com | Template By: alinavidi



منوي اصلي

درباره سايت



برچسب هاي وب



کشورهاي جهانی بازديد کننده سايت


جاوا اسکريپت-اچ تي ام ال


جستجوگرسايت

Google

موضوعات وب


لینک های مفید



نويسندگان


آخرين مطالب



لینک دوستان


پيوندهای روزانه


لینک های مفید





سايت اشعار مديريت سايت


















امکانات وب



اخبار لحظه اي


جستجودراين سايت جستجودراينترنت